Visitatiestraat

Elke Gentenaar kent de Visitatiestraat. De lange en vrij brede straat tussen het kruispunt met de Hoge Weg en de westelijke ingang van Campo Santo. Ooit was het de Gentstraat, zo heette die straat voor de fusie, een levendige straat met ambachtelijke bedrijfjes, bakkers, winkeltjes  en cafeetjes. Vandaag zie je er vooral baardige mannen met vreemde hoofddeksels, massa’s zonderhaatstraat- of klimaatstraatvensters en de obligate regenboogvlaggen. Ze is zelfs verveld tot een éénrichtingsstraat, zone 30 én fietsstraat. Je kent het, dat groene vehikel waar automobilisten verplicht zijn achter de fietsers te blijven en hen zeker niet voorbij te steken. Zelden wel zo een brede straat gezien, ruimte zat, zelfs voor laverende peuters op hun eerste fietsje of kwebbelende tieners met drie-naast-elkaar.

Laatst  reed ik met mijn geruisloze, elektrische auto achter een bakfietser, de kids in de laadruimte, en fietsend aan een slakkengangetje van amper 10 km per uur. Maar ik ken de regels: niet voorbijsteken. Dus ging ik wat pseudobumperkleven, geluidloos dichterbij sluipen, enfin, gewoon wat op de zenuwen proberen werken. Omdat het móet. Mijn Volvo Full Auto Break garandeert me een instant noodstop als de fietser voor me onderuit gaat. Maar dat was buiten de waard gerekend. De vrolijke fietser deed me teken voorbij te steken. Een subtiele handbeweging gaf me tot driemaal toe aan dat ik stilletjes mocht voorbij rijden. Het was zeker nog 300 meter tot aan de lichten van de Hoge Weg. Na drie pogingen van zijnentwege keek hij geïrriteerd over zijn schouder met een priemende blik, zo van “allez vent, steek mij dan toch voorbij”. Sneller kon hij zelf niet rijden bij gebrek aan elektrische ondersteuning, vermoed ik.

Met een schaapachtige blik gaf ik hem te kennen dat ik niet mócht inhalen want dura lex, sed lex. Zelfs de groene fietsers hebben er blijkbaar last mee. Ik ben dan maar blijven volgen tot aan de verkeerslichten. Misschien gaat hij gewoon niet meer stemmen op 23 oktober 2024. Om te boel in Gent niet nóg meer te verzieken. Soms kan de regels volgen leuke bijwerkingen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s