Zuurstofwijk

Freddy uit de Kogelstraat slaakt een zucht van verluchting: de LEZ breidt niet uit.   Hij mag zijn aftands Opel-dieseltje houden om met zijn Marietje op vrijdag naar de Carrefour van Oostakker te rijden. De stad kwam hij allang niet meer in. Hij voelde er zich toch niet thuis. Gepensioneerden hebben het niet zo voor trendy wijnbars, fairtrade kledingwinkels of barista’s met fancy koffiebereidingen.  Zij houden het bij  “Desert” van de Carrefour. Die blijkt ook UTZ-gekeurd te zijn, gebrand met groene energie, en de zilvervliesjes van de koffiebonen worden gerecupereerd en tot organische grondverbeteraar verwerkt. Freddy en  Mariette hebben wel totáál geen idee wat dat betekent en het interesseert hen ook geen reet.   Als het maar lekker is en niet te kostelijk, meneer…

Blijkt nu ook dat zij in een zuurstofwijk zullen wonen. Of dat zal helpen voor Freddy’s chronisch astma – Freddy was een kettingroker – weet hij niet, maar hij krijgt er gewoon gratis bovenop.  Toch sympathiek van die Groenen. Naast de deur zijn ze fan. Je ziet het zo aan de slogans op het raam. Ronny en Karin, de zoon en schoondochter van Freddy en Mariette hebben pech. Zijn wonen in Nieuwhof in een leuke rijwoning zonder garage, en gaan beiden met de auto werken. Ronny is arbeider in de chemie en Karin werkt bij 3M. Eén van de twee moet binnenkort zijn tweede bewonerskaart afstaan. Of verhuizen. Komt er van als je in vervuilende sectoren gaat werken. Als politici hun troetelkindje moeten afgeven, nemen ze  wraak. Geen LEZ = geen tweede bewonerskaart.

Uiteraard heeft de verbloembrigade de smadelijk nederlaag  kunnen ombuigen in een warm en verbindend project. Tweede bewonerskaarten worden vervangen door vervoersarmoedespecialisten en een luchtkwaliteitsfonds. Gevleugelde neologismen als helende zalf voor de ecologistische wraakwonden, gekrast in de ziel van de burgers die met het Groot Gelijk van de Botermarkt niets van doen hebben. “Welkom in de zuurstofwijk” of “hier woont een vervoersarmoedespecialist”, ik zie de pancartes al hangen, naast de klimaatstraten en de zonder-haat-straten. Hopelijk kunnen de progressieve bewoners straks nog door hun raam kijken.

En het luchtkwaliteitsfonds kan aangesproken worden om de kwaliteit van de Gentse gebakken lucht te verbeteren. Met 4,5 miljoen euro kan je al heel veel lucht bakken.   

2 gedachten over “Zuurstofwijk

  1. In Gent zijn de grote gelijkhebbers al helemaal zot. In Aalst gaan ze dezelfde weg op. Met dank aan een ‘liberaal’ en zijn N-VA achter-na-lopers. De volgende verkiezingen stem ik Vlaamse Belang. Wie weet houden die wél rekening met oudjes die hun autootje niet kunnen missen om boodschappen te doen. Nu hebben ze 3 à 4 X meer brandstof nodig om naar de supermarkt, de dokter of hun vrienden te rijden. Leve de extra CO2 die de lucht in gaat! Dat laatste geldt trouwens voor alle Aalstenaars met een vervuilend autootje. Iedere Aalstenaar heeft vanaf vorige week ook een gps nodig om de weg te vinden in zijn eigen “proepere stad”. Heeft er iemand een chaletje in een bos of veld buiten de stadskern te koop voor mij? Dan verkoop ik mijn appartement en doe ik wat heel wat Gentenaars mij voordeden: VERHUIZEN.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s