Liquidatieplan

Er blijkt weer een slachtoffer te zijn gevallen door het circulatieplan. De ietwat rommelige, doch gezellige en naar zeep en ander chemisch spul ruikende drogisterij in de Belfortstraat verdwijnt. “Het internet, meneer, en ja, ook het circulatieplan” Waar hebben we dat nog gehoord? Een fiere winkelier die de klanten nog in zijn hart draagt omdat hij ooit iemand een plezier heeft kunnen doen met één of ander sponsje, zo vind je er nog zelden. Jammer dat die aankondiging van de sluiting één dag ná de Dag van de Klant kwam. Het artikel kwam online om 3 uur ’s nachts, voldoende tijd, meer bepaald 6 uren na de hoeraberichtgeving van Sofie Bracke over haar 82.000 klanten die naar het Gentse centrum kwamen. Dat kan geen toeval zijn. De vierde macht in handen van de Botermarkt? Je zou het haast geloven.

Och ja, zullen ze gedacht hebben in het stadhuis, zo’n anachronistische troep kunnen we best missen, zo vlak bij in onze straat. Misschien hebben ze daar liever een fancy bar, met exotische doch eerlijke cocktails. En faitrade koffie, ja, dat ook. En zonder melk! Want “melk is dodelijk”, stond er op de tram.  Het is niet ver van het stadhuis, altijd leuk om met gelijkgestemden gezellige blauw-groene onderonsjes te plannen. Oranje en rood spreken liever af in de volkshuizen of bij ontstentenis in de parochiezalen,  dicht bij het gewone volk. Maar zij hebben dan ook iets minder te zeggen.

Bon, weer een kleine zelfstandige geliquideerd. Na jaren trouw BTW-aangifte doen, RSZ-betalen, stock tellen en belastingen afdokken, mogen ze afdruipen. Als het ware door een politiek-correcte aartsengel Michaël met een eco-zwaard de binnenstad uitgejaagd. Dat er weinig begrip is voor de hardwerkende zelfstandige is normaal. Ik vrees dat niemand van zij die de banken van het bestuur vullen er al ooit iemand uit eigen zakken BTW, RSZ, lonen of leveranciers heeft moeten betalen. Als mandataris een handtekening zetten is makkelijk. Er staat wel altijd érgens  geld op een rekening.

Nu ja, ik begrijp dat men liever die liter aceton, tube stopverf of vijfliter bus matte plafondverf laat aanzeulen met bakfietsen. Het is altijd mooie publiciteit als deze met een platbodem tot in het hart van Gent worden aangevoerd. Ecologisch verantwoord, alleen zal de klant die zijn aceton, stopverf of latex ontvangt nooit de meerprijs voor dergelijke transport willen betalen. Wie dan wel? Ook de lokale leverancier niet, die is al geliquideerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s