Lachen

Tot voor kort vond ik wel elke week mijn inspiratie in de Gentenaar of Het Laatste Nieuws. De artikels van Bert Staes en Sabine Van Damme gaven me moed om telkens weer het Grote Gelijk van de machthebbers aan de Botermarkt op de korrel te nemen. Tongue in cheek of ronduit ridicuul, het maakte weinig uit want wat niet al lachend kan gezegd worden is de waarheid niet. Maar sinds de beroemdste kleinzoon van Vlaanderen zijn  burgemeesterssjerp en zijn ziel verkocht heeft aan de beroemdste wielerliefhebber van Vlaanderen, kunnen we enkel nog lachen in de kleuren van de échte macht.

Het verbod op de paardenkoetsen en de tutoyering van de Gentse burger vielen nog onder de categorie “grappig” of “lichtvoetig”, de exhumatie van het Ghelamco-dossier daarentegen valt eerder onder de rubriek “walgelijk cynisch”. Schepen Watteeuw verdenkt de oppositie er van  gewoon een schandaalsfeer te willen creëren, maar rondom mij hoor ik toch dat de meerderheid gewoon een schandaalsfeer wil verdoezelen. De beloofde transparantie van de burgemeester-op-papier vertoont al een licht ondoorzichtige kalkaanslag,  gevolg van cerebrale postelectorale  atherosclerose waarbij beloften en leugens samen een wazige plaque vormen op het geweten van de machthebbers.

Een BMW als een CO2-uitbrakende zak zilverlingen om een ander “walgelijk cynisch” dossier gesloten te houden? Dat hadden we niet verwacht van de eco-profeten, gestoken in eerlijke kledij en rijdend op hun CO2-neutrale bakfiets.   We zullen het eens tegen ons Greta zeggen.

Misschien hebben ze wel gelijk dat de Startersfabriek opgedoekt wordt. De schepen van protocol vond blijkbaar geen enkele jonge Gentse ondernemer die de stadsdiensten een eerlijk en duurzaam kostuum kon aanmeten. Het sterkt alleen mijn vermoeden dat in de veel geprezen startersarmada hoofdzakelijk eerlijke-koffie barista’s zitten, personal coaches of tweedehands pop-up stores. Het textiel komt uit Nederland en je weet wat Gentenaars van Hollandse ondernemers zeggen. Een contract met hen stilzwijgend verlengen of zeggen dat meer dan 3 miljoen euro aan verliezen slecht “fictief” zijn, progressieve stadsbesturen kunnen dat.

Ik had toch liever een Gentse leverancier van die kostuumkes gezien, ene uit de Brabantdam bijvoorbeeld. Die kon tenminste de tekst van  ‘t Vliegerke in de vestjes naaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s