Zuur

Je kan van Gent niet zeggen dat het geen culinaire hotspot geworden is. Na decennia teren op stoverij, waterzooi en de wereldberoemde Martino’s, kent Gent heden enkele sterrenrestaurants en zelfs een heus tweesterrenrestaurant dat dan nog blijkt het tweede beste groenterestaurant ter wereld te zijn. Proficiat Michaël Vrijmoed, je doet de harten van de welstellende veganisten sneller slaan. En bij uitbreiding van de hele groene gemeenschap in Gent. Misschien moet je nu ook nog de bekende Gentse zure tomatensoep serveren.

Geen suiker voor zuurpruimen. Binnenkort ook geen dure wijn meer. Sommigen willen onze wijnvoorraad belasten, nadat we er al BTW en accijnzen op betaald hebben. Voor goedkope Château Migraine uit de Aldi of voor eerlijke bio-wijn uit de Oxfamwinkel kan nog een uitzondering gemaakt worden.  We mogen de buurtfeesten in de speelstraten toch niet droog leggen. Of misschien gaan ze wel voor een volledig alcoholverbod, kwestie van de meest extreme vorm van gelijkheid in te voeren. Binnenkort worden beveiligde wijnkelders populairder dan atoomkelders. Enkel te betreden met een huiszoekingsbevel.

Pas op, ook boeken staan ook in het vizier van de groene Volkspolizisten. Bibliofielen zijn gewaarschuwd: heb je het volledige oeuvre van Agatha Christie, Georges Simenon of Willy Vandersteen, een halve meter Dostojevski, de pareltjes van Mishima of de verplichte lectuur van Hugo Claus in de boekenkast staan, het gaat geld kosten. Verzamelaars van Art et Décoration of National Geographic, en zeker van Vlaamse Filmpjes checken beter de eerstvolgende  papierophaling van Ivago. Eens je gekoesterde boekencollectie gekend, ergo getaxeerd is, zal de triage beginnen, geloof me. Wie in zijn étagère de werken van Michel Houellebecq, Ian Kershaw of Jean Marie Dedecker staan heeft, mag rekenen op een nakende boekverbranding. Antirevolutionaire literatuur die de eco-utopie ondergraaft, gaat ongetwijfeld richting Vrijdagmarkt, de ideale plaats om de Gentse Bebelplatz te worden.

Na het alcoholverbod, het boekenverbod? Of eerder de boekenverplichting? De sacrale werken van Jos Geysels, Mieke Vogels en Kristof Calvo, de verzamelde speeches van Greta Thunberg, het Gents bestuursakkoord 2019-2024,  het zal allemaal belastingvrij uw woonkamer opfleuren. Jaarlijkse controle zal uw deel zijn. Wie “vegetarisch koken voor dummies“, “Wij zijn het klimaat” of een platgelauwerde Tom Lanoye heeft aangeschaft, mag rekenen op belastingaftrek.

Hoera, minder belastingen. Dus meer koopkracht. Die we dan onmiddellijk kunnen spenderen aan een vegetarisch menu bij Vrijmoed. Hopelijk verbieden de toekomstige  heersers de overheerlijke Oosterscheldekreeft of het succulente Kluisbergs lam van Michaël niet. Het zou zonde zijn enkel nog zure tomatensoep te mogen eten.

Een gedachte over “Zuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s