Klimaatmars

Het is prachtig weer vandaag. Warm voor de tijd van het jaar. Een pulleke en een sjaal waren voldoende om eens een stapke richting Kouter te zetten. Bloemen kopen om straks cadeau te doen. Ik vermoed dat ze uit een serre komen, op gas verwarmd. Of ingevlogen uit Afrika. De man aan het stalletje wist het ook niet precies.

De organisatoren van de klimaatmars hebben chance. Normaal zouden ze op 24 februari weer en wind moeten trotseren  maar de klimaatverandering is hen gunstig gestemd. Ze voorspellen 13° om 17 uur, het verwachte hoogtepunt van de dag: de speeches van de organisatoren zoals daar zijn de beroepsactivisten van Hart Boven Hard, 11.11.11 en Greenpeace. Het thema van de vluchtelingen komt ook aan bod, kwestie van die minderhedengroep in de aanloop van de verkiezingen niet uit het oog te verliezen en de goegemeente te laten zien in welke hoek de klimaatjongeren geduwd zitten.  Arno Kempynck rules. De spontaneïteit van de eerste dagen is ver te zoeken. Jammer.

De McDonald’s aan de Korenmarkt heeft alvast een extra voorraad hamburgers ingeslagen. Als straks de vakbonden gehoor geven aan de oproep van Anuna De Wever zal ook de Cara-pils bij Colruyt rijkelijk aangevuld worden. Ik weet niet of de beroepsstakers weten dat er voor één liter bier bijna vier liter zuiver water nodig is, maar ik vrees dat op vrijdag, zo vlak voor het weekend, het klimaat niet hun eerste zorg is. Een notoire vakbondsman zei me eens dat ze nooit de werkman zijn pintje en zijn sigaretje mogen afpakken. Hoeveel CO2 en fijn stof zouden sigaretten trouwens produceren?

Anuna en Greta werden ontvangen door president Macron terwijl zijn CRS de gele hesjes de ogen uitschieten. Goed voor de foto die straks zal prijken in het kantoor van de trotse directrice van het Koninklijk Atheneum in Mortsel. Straks ook op de koffie bij onze groene schepenen die de klimaatbeweging een warm hart toedragen? Na de Champions League  de Proximus League? In Gent gaat de politie nog niemand te lijf, dat scheelt. Ik denk niet dat Arno Tine Heyse zal bestoken met een sms-bombardement. Zoiets verdient ze niet en gelijkgestemden worden altijd ietwat vriendelijker bejegend. Ik laat de hele show aan mij voorbijgaan. Ik doe wel zelf mijn best voor het klimaat, op mijn eentje, in de schaduw van de politieke vuile oorlog van wederzijdse viscerale haat.

En ik geef me straks over aan de belangrijkste bijzaak van de wereld, voetbal. Gaan de Boeren de Buffalo’s een handje helpen door de Nekken te verslaan? Tegen dat de klimaatactivisten aan hun speech beginnen weten we het en vertrekken de CO2-spuiende supportersbussen weer naar huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s