Autoloos

Op 16 september zal de lucht zal zuiver zijn en  de luchtwegen van de Gentenaars vrij van irritatie en slijm, veroorzaakt door fijn stof, behalve als ze bezoedeld zijn door sigarettenrook, maar dat is voorlopig nog de vrije keuze van de tabak- of weedroker. Zó heeft het Grote Gelijk van de Botermarkt beslist.

De stad is  autoloos, op een paar toeristen na die aarzelend de parking van het NH-hotel uitrijden en de stad ontvluchten, naar huis. De stikstofdioxide zakt tot een historische dieptepunt en van fijn stof is geen sprake. De zon hoeft vandaag geen smogdeken te doorprikken waardoor de mannen van Ivago die op deze mooie dag  dienst hebben weer mogen smeren met factor 50.

De autovrije fly-over wordt voor de Gentenaars wat  het Tiananmenplein is voor de Chinezen: de plaats waar met een massa yoga-sessie de Ecologische Volksrepubliek Gent wordt uitgeroepen, net zoals Mao dat deed op 1 oktober 1949 met de Volksrepubliek China. En als de B401 effectief tegen de vlakte gaat, zal de toekomstige burgemeester zijn jongensdroom verwezenlijken met zijn Central Park aan de toegang van het historische centrum. De gelijkenissen met Tienanmen kunnen niet groter zijn. Misschien zou een kolossale  poort met een staatsieportret van de huidige burgemeester, waaronder we en masse de stad binnen fietsen,  niet misstaan. Een prachtig eerbetoon aan een groot leider die Gent met talloze trofeeën  op zijn eigen wereldkaart zette.

Hopelijk laat men enkel stukken van de betonnen steunpalen van de fly-over staan. Een beetje zoals de laatste restanten van de Berlijnse muur. Daar kan dan een iets bescheidener fotootje van de initiatiefnemer van het Gentse Central Park opgehangen worden.

Het is vandaag trouwens 39 jaar geleden dat acht Oost-Duitsers met een luchtballon het arbeidersparadijs van de DDR ontvluchtten. Daar hebben ze decennialang geleerd hoe om te gaan met beperkte mobiliteit.  Hopelijk vergaat het de Gentenaars beter en kunnen ze later gewoon weg met de trein of de tram.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s