De schoolpoort

De Gentse kinderen gaan vandaag terug naar school. Die van hun eerste, tweede of derde keuze. Naar een bonte, superdiverse of witte school, een methodeschool, een speelschool, een klassieke school of naar één of ander vehikel dat pedagogen ad hoc nog vlug even hebben uitgevonden.

Het doet er eigenlijk weinig toe. De school is niet meer de plaats waar kennis wordt onderwezen. Nee, het is de plaats waar de kinderen zich zelf moeten kunnen zijn, zich goed voelen, hun vaardigheden ontdekken. Kennis bijbrengen is uit den boze, het is bovendien stigmatiserend voor die kindjes die de kennis niet kunnen vatten. Omdat ze het niet verstaan, omdat ze de taal niet spreken of omdat het niet in hun cultuur past. Dus geen kennis, voor niemand. Gij zult niet kwetsen!

Zouden de kinderen te slim kunnen worden? Of zouden ze nu net heel vaardig worden. Als je het filmpje van Kurkdroog op Youtube bekijkt vrees ik geen van beiden. Je kan alleen maar hopen dat het een hoax is. “Waar leven de Middeleeuwen? … in Afrika! In welk land ligt Verhofstadt?… in Duitsland? Waar ligt het Panamakanaal?… In België!” Zijn de jongens van Kurkdroog een concurrent voor Jan Eelen met een nieuwe “in de Gloria” of is dit filmpje  het resultaat van jarenlange bepampering?

Leerkrachten getuigen: “kennis mag niet meer”. Zittenblijven evenmin. Teveel kennisvragen in een toets en de school krijgt slechte punten van de doorlichting. Een slecht rapport en er verschijnt een advocaat op het toneel. Mijn kind schoon kind, of iets dergelijks. Maar wie bepaalt nu zoiets? Wie maakt er generaties kinderen kapot? De minister? Ik betwijfel het? De kabinetsmedewerkers? Weinig waarschijnlijk. Of is het de meute masters in menswetenschappen die de laatste jaren door de universiteiten en masse uitgebraakt werden, opgeleid door wereldvreemde proffen met een donkerrood en anarchistisch verleden, de adepten van de “open society”, de strijders voor open grenzen? Ik opteer voor deze laatste groep.

Zoals Bart De Wever vreest dat de cocaïnemaffia de politiek infiltreert en macht (om)koopt, zo hebben de laatste twee decennia de progressieve krachten één van onze belangrijkste bastions van beschaving, kennis en cultuur, namelijk onze schoolstructuren, gepenetreerd om daar hun vernietigend werk te doen: de ontmanteling van het vrije Westen. Wat niet lukte met de arbeidersstrijd, de strijd tegen het kapitalisme en de koude oorlog moet nu lukken met het neerhalen van de ruggengraat van onze Westerse maatschappij: het onderwijs.  Als de arbeiders niet konden onderworpen worden omdat ze slimmer en rijker werden, dan maar vandaag de kinderen onderwerpen, opdat ze nooit slimmer zouden worden.

Een gedachte over “De schoolpoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s