Stille zaterdag

Het is een traditie in de katholieke kerk dat op de zaterdag voor Pasen geen klokken luiden. De kerktorens zwijgen, de stad blijft stil,  geen gezeur, geen verontwaardiging. Stilte. En aangezien een andere traditie wil dat ik elke zaterdag een stukje schrijf over Gent en meer beloof ik dat je vandaag enkel positieve zaken zal lezen.

De Fietsembassade, het vehikel par excellence van onze Gentse mobiliteitspaus, gaat  automaten installeren waar je, in hoge nood,  fietslichtjes en andere fietsapplicaties kan aanschaffen. Dit is waarlijk een positieve zaak. De stad maakt alvast 400.000 euro subsidie vrij voor dit experiment. Of dit bovenop de geschatte exploitatie-, investering- en loonsubsidie van 900.000 euro voor 2017, 1.160.000 euro voor 2018 en 1.120.000 euro voor 2019 komt , is niet helemaal duidelijk.

Wat er concreet in de automaat te koop zal zijn, en tegen welke prijs, is ook nog niet duidelijk. “Winst maken is niet de bedoeling”, zegt schepen Filip Watteeuw in de Gentenaar. “We gaan niet concurreren met de fietssector. Het zullen marktconforme prijzen zijn”. Dàt vind ik nu een minder positieve zaak, ook al is het stille zaterdag. Dat de Bende van de Botermarkt geen kaas gegeten heeft van de alledaagse, reële economie en enkel winstgevende creaturen kan produceren met juridische acrobatieën waarvan ze op de Caymaneilanden enkel kunnen dromen, wisten we al. Maar dat “het zullen marktconforme prijzen zijn” en “winst maken is niet de bedoeling” in één zin staan, belooft weinig goeds voor de economische toekomst van onze geliefde stad.

Komt daar nog bij dat de progressievelingen van Team Gent een lokale Gentse munt willen lanceren. Volledig legaal, volgens de verdedigers van het idee die de Bristol Pound en de LimbU als paradepaardjes naar voren schuiven. Tijdens de volgende legislatuur willen ze alvast 2,5 miljoen euro’s aan stadsmunten op de bevolking loslaten. Benieuwd of dat op de hele bevolking is of enkel op de aanbidders van Gentse droombrigade die elke terugschroeving van de moderniteit met  een vreugdedansje en een bloemenkransje verwelkomen.

Er zal vermoedelijk nog maar eens een VZW’tje opgericht worden, bevolkt met aanhangers van de groene eredienst, die het legioen digitale ondernemers dat Gent rijk is, zal moeten overtuigen om terug te keren naar de analoge wereld van kraaltjes en spiegeltjes. Misschien kunnen ze het Lab van Troje terug tot leven wekken. Op 31 december 2017 zou het zijn opgedoekt met een pak centen op de rekening. Dat betekent alvast een fikse besparing op subsidies.

Nu moet je weten dat dergelijke fratsen met lokale munten in het verleden vooral aangewend werden om lokale ideologische overheidsprojecten te stimuleren. De stadboerderijen, tweedehandswinkels, eerlijke koffieshops en deeleconomie-zaken zullen floreren. Centen in de stad houden klinkt wel heel protectionistisch. Het lijkt of Team Gent gekozen heeft voor het polis-centrisme, of eigen stad eerst, een begrip dat wel heel ver af staat van het klassiek progressief “de wereld is een dorp”-idee.  Je zal volgend jaar maar een elektrozaak hebben met geïmporteerde Aziatische breedbeeldschermtelevisies of teppan-platen.

Wat de groenteboer zal doen met de winst op de biotomaten die hij bij een of andere Gentse dakplantage heeft aangekocht, heaven knows.  Belasting op toegevoegde waarde? Even vragen aan de BBI. Maar aangezien winst maken nooit de bedoeling is bij de Gentse bestuurders zal er van toegevoegde waarde weinig sprake zijn. Misschien is het wel een opstapje of een achterpoortje naar een welig tierende zwarte economie. In Borgerhout (en wie zit daar in de districtsraad?) blijken ze er alles van te kennen, alhoewel de politiek correcte commentatoren mij proberen te overtuigen dat dit larie en apekool is.

Hoe gaan we de nieuwe munt trouwens noemen? Geen idee? De Ganda, of het West-Vlaams Rostje? Er zal nog veel water door de Leie moeten vloeien vooraleer de ecologische heilstaat Gent is zijn greep heeft. Ik heb horen waaien dat de tegenstanders zelfs bereid zouden zijn hiervoor de Leie af te dammen. Maar dat houden we nog even stil… het is trouwens stille zaterdag.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s