Kouterdreef

Aan de Botermarkt worden ze stilletjes aan ongerust.  De Halfvastenfoor ligt er desolaat bij. De Triomfante blijft steken bij de enige naam waar de Gentenaars blijkbaar voor kiezen: Anonymous. Aan het aantal mensen die de stad mailden met de toelating hun naam te projecteren, schat ik dat For Whom II wel eens op 1 mei écht van start kan gaan. Vermoedelijk met Anseele. Geen vers brood en spelen meer, én de verkiezingen komen eraan. Paniek.  Er gauw nog een foodtruck festivalletje tussen gooien. Die hipsters moeten ook leven.

Het is dan bang aftellen naar the next big thing en dat zijn de Gentse Feesten. Om de bevolking te paaien werden de eerste grote namen al bekend gemaakt. Niet toevallig voor Boomtown, het ecologisch festival op de Kouter. U leest het goed E-CO-LO-GISCH festival. Denkt de Gentse GrootGelijker nu werkelijk dat de muziek- en drankliefhebber die afzakt naar de Kouter om zeg maar ’t Hof van Commerce -‘t goat u ginne zak an – te zien een welgemeende reet geeft om dat eco-gedoe. Is de kots tegen de gevel van de Handelsbeurs dan ook eco? Wordt de maag van menig Gentse Feesten bezoeker op een ecologische manier leeggepompt? Misschien is het predikaat eco wel eens de blikopener van het ijzeren hart van één of andere groene schepen die vergunningen uitdeelt aan de meest volgzame leerlingen van de klas. Joost mag het weten, of Jeroen.

Zouden ze rode leerlingen van de klas dan ook zo volgzaam zijn? Ik las dat Gent resoluut gaat voor eigen daklozen eerst. Deckmyn in extase. Groen in zak en as. Tumult in Team Gent. Ik begrijp Coddens wel. De daklozen van pakweg Wetteren en Lochristi gaan geen stemmen opleveren voor de verdedigers van het proletariaat. Het proletariaat is enkel nuttig als het iets oplevert, al zijn het stemmen.

Niet getreurd, de stad kan zich na de tegenvallende Halfvastenfoor optrekken aan de opening van de Kouterdreef. Een poepchique allée met topmerken. Een winkeloase voor SUV-rijdende bezoekers uit Sint- Martens-Latem, mét parkeervouchers, rijkelijk aangeboden door de daar gevestigde exclusieve shops. Zou het eco-sausje van Juttu bij de groene Gentse goeroes de doorslag gegeven hebben om zich daar te mogen vestigen? No green, no seen. De luxe-eclairs en de delicatessen van Cru zijn gewetensproof voor progressieve bestuurders. Zolang je ze met de fiets kan afhalen is alles toppi.

Wie meer de platte leute zoekt zakt beter bij nacht af naar de Overpoort. Blijkt één van de meeste succesvolle uitgangsbuurten van België te zijn. Zelfs bekende Oostendenaars laten daar al graag eens een vuistje zien. De tijd dat we daar gingen om te tapbiljarten of te kickeren is al lang voorbij. Nu ga je meer voor de fancy gin-tonics en de designerdrugs. Een groot probleem volgens de burgemeester. En hij ziet het probleem dichter komen. Spijtig genoeg is dat het enige probleem dat hij ziet dichter komen.  De andere worden verdronken in de goednieuwsshow in aanloop naar oktober 2018. En zoals het de Bende van de Botermarkt betaamt ligt het probleem altijd bij de andere. Het is de horeca die niet meewerkt. Als de troepen van korpschef Rasschaert binnen vallen schalt The Sound of da Police door de boxen. Weg drugs. Omzet gevrijwaard. Voor wie nog een pintje? Als de burgemeester niet oplet wordt het voor zijn kornuiten in oktober The Sound of Silence.

Ik zat deze middag nog in mijn favoriet restaurantje, in de schaduw van het Belfort,  te genieten van het maandmenu, surtoe van de asperges à la flamande. Beestig lekker. De bezoekers sakkerden over hoe Gent dood gaat, feesten en cultuur ten spijt. Gand la Morte. De spirit is verdwenen, deels weg gepekeld in het West-Vlaamse zeezout, deels opgelost in een culturele droomwereld. Jacob van Artevelde , Jan Yoens of Jan Borluut, staan ze nog op? Het enige dat nog recht staat zijn de torens van Gent. Geschiedenis gebeiteld in Doornikse steen. Hoelang nog voor deze bezwijken?  De heiligenbeelden van de kathedraal zijn al lang verdwenen maar ik zie de Bende nog het gebeier van de klokken verbieden. Het woord allochtoon is al lang naar de kerkers van de vergetelheid en de schaamte verbannen, het woord autochtoon zijn ze gelukkig vergeten. Tijd dat die Gentenaars opstaan, ook al zijn het geen Jacob of Jan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s