Dieselgeur en zweet

Een hoesje voor mijn gsm: 14,95 € op in internet, 28,99 € in de winkel. De keuze is toch gauw gemaakt. Hiervoor spring je niet in je auto om naar de winkel in Gent te rijden, laat staan of je daar nog zin in hebt. Zelfs met een euro minder voor de parking lijkt de lokroep van de stad steeds verder af. De sirenenzang van de online winkels klinkt des te luider. En het is simpel: bestellen, betalen en op één of andere manier krijg je het aan huis geleverd. Aan huis geleverd! Je moet je kot niet meer uit! De auto mag verder oproesten in de garage. Het sushi assortiment komt vanavond met de fiets. De ecologisten van Groen krijgen een collectief orgasme. De burger blijft thuis, de diesel zwijgt. Weer wat extra plaats voor de tweewieler.

Tenzij deze omvergereden wordt door een witte bestelwagen. Op weg naar een klant, met een leuk GSM hoesje. Of op terugweg, het hoesje was toch niet zo leuk. Of overhoop gereden door een witte bestelwagen, rechtstreeks uit Polen, met bouwmaterialen. Goedkoop aangekocht op het internet. Wie wil nu tweemaal zoveel betalen voor een doos siliconen of een betonmolen? Enfin, de overtuigde burger laat zijn wagen staan maar stuurt een anonieme armada de weg op. Voor zijn comfort. En voor zijn geweten. We kennen de talloze chauffeurs niet die als moderne slaven onze consumentengrillen voldoen. We kennen de dwangarbeiders van de fiets niet die onze pizza brengen. We willen ze niet kennen, slecht voor het geweten. Dat ze onderbetaald worden, onbeschermd zijn, 100 uren per week op weg zijn, allemaal geen issue. Het is de moderne tijd, stommerik. En we gaan er in mee.

We zijn allemaal sociaal geëngageerd, denken groen en koesteren de nieuwkomers. Maar met de onopvallende Polen in hun camionettes en de onbekende fietsers met de vierkante box op de rug, daar haal je geen krantenkoppen mee. Blijkbaar kunnen sommigen racisme van ver ruiken, maar voor de dieselgeur en het zweet die we van nabij te ruiken krijgen, wanneer onze e-bestelling wordt afgeleverd, blijft onze neus verstopt. Selectiviteit van het progressief intellectualisme.

Een gedachte over “Dieselgeur en zweet

  1. Groot gelijk om de e-commerce niet optimaal te steunen maar soms is het wel makkelijk; je blijft thuis, hoeft niet naar de groene burcht die Gent heet en waar de fietsers je met plezier van de zebrapaden vlammen, en je hoeft je niet te ergeren aan kippetjes in een winkel die zelfs niets afweten van kledingmaten…laat staan dat ze onpartijdig kledingadvies kunnen geven…Bepaalde kledingstukken moéten en zullen verkocht worden…
    Tweede ergernis : dezelfde kippetjes, waarschijnlijk net uit het ei, die lustig én rustig tegen elkaar staan te kwetteren alsof er niemand anders aanwezig is in de winkel…en dan wordt de klant nog verwacht “sorry” te zeggen opdat het blonde hoofdje hem zou aankijken…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s