Communicatieplan

Het zou flauw zijn de recentste communicatie over het mobiliteitsplan van het Opperste Directorium van Mobiliteit van de stad Gent onder de loep te nemen en na één dag al enige commentaar te geven. Je bent er op voorhand aan voor de moeite. De Bende van de Botermarkt publiceerde in totaal zo’n 627 bladzijden al dan niet wetenschappelijke bevindingen om aan te tonen dat ze uiteindelijk tóch goed bezig zijn. Gisteren waren onze burgervader en zijn blauwe ex-Dauphin echter  in geen mijlen te bespeuren. Bij deze laatste klopte dat ook want hij zat in Canada. Hij had het twittergewijs wel over be-sturen en bij-sturen, hopelijk kon de piloot van Air-Canada die hem terugvloog dat ook. Zijn huidige rode Dauphin, Rudy Coddens reageerde gelukkig niet met de dooddoener van de luchtwegen (hij wil duidelijk niet uitgefloten worden) maar met een gevatte tweet dat hij het leuk vindt dat Unizo de aanpassingen waardeert. Ondernemers zijn volgens Coddens belangrijk voor onze stad omdat ze voor tewerkstelling en welvaart zorgen. De mobiliteitspaus hield het bij twee tweetjes over een andere mobiliteit en de luchtkwaliteit. Zo zie je maar waar de prioriteiten liggen. De tijd dat Meyrem Almaci haar partij Groen voorstelde als een partij van ondernemers ligt zo te zien al een tijdje achter ons.

De evaluatie van het parkeerplan (206 blz.), de evaluatie van het circulatieplan (195 blz.) en de bevraging omtrent het circulatieplan door Ipsos  (155 blz.) tonen aan dat de Bende het wel érg wetenschappelijk aanpakt. Zodanig wetenschappelijk dat elke commentaar hierop enkel de commentator kan opzadelen met ondraaglijke schaamte. Schaamte is trouwens het meest extreme wapen waarmee je de tegenstander op een niet agressieve of non-invasieve manier te lijf kunt gaan. Het scheept de criticaster op met een onaangename psychosociale emotie ten aanzien van het afwijken van de normen van anderen, in dit geval de normen van de Bende. Als je het eens bent is alles olé-olé, als je het niet eens bent kan je maar beter in een hoekje kruipen en u rotslecht gaan voelen.

Misschien moeten ze op de Botermarkt wel eens gaan inzien dat je een stad met mensen van vlees en bloed, met emoties, met irrationele gedachtenkronkels en horresco referens afwijkende meningen, niet om de oren moet slaan met wetenschap om je Groot Gelijk te staven, maar met empathie en openheid moet overtuigen het bestuur te volgen. Uit de tweets kan ik aflezen dat Coddens daar al iets beter in slaagt.  Jubelen om 55 % mag best na verkiezingen, maar niet na een bevraging. In een democratie kan je 45 % botweg uitsluiten en naar de vergeetput van de oppositie verbannen, in een tevredenheidsenquête blijven de 45 % ontevredenen nog steeds ontevreden. Morrelen in de marge zal daar niet veel aan veranderen.

Wetenschap is voor de universitaire instellingen en daar hebben we er al genoeg van in Gent. Misschien denken de slimme heren en dames van het stadsbestuur dat elke Gentenaar een hoger opgeleide is met een verzameling banaba’s en manama’s die door urbanisten, ruimtelijke planners, gender- en diversiteitsspecialisten, doctors in conflictbeheersing en ontwikkelingsstudies, gemakkelijk overtuigd kunnen worden met data visualisatie, lineaire regressie en  variantieanalyse. Maar ik vrees dat Mariette van het wassalon, Willy van het café om de hoek, Brahim van de groentewinkel of Allesandro van de Italiaan niet veel zullen snappen van de hoog geleerde argumentatie van rabiate betweters. Ik vrees zelfs dat ze de argumentatie niet eens zullen lezen. Ze zullen enkel horen zeggen dat er 13 aanpassingen aan het circulatieplan komen. En dat de parkeertarieven gaan dalen, met maximaal 2,5 euro per dag. Daarmee kan je al eens een pizza quattro stagioni bestellen in plaats van een margherita.

Twee en een halve euro! Ik kan me voorstellen dat Mathias bij zijn thuiskomst uit Canada in de grond zal zakken, van schaamte.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s