Halfvasten

Ze moesten beschaamd zijn, daar aan de Botermarkt. In 2018 gebruiken ze daar nog steeds de diepchristelijke term van de vasten, en dat zelfs op hun website http://www.stad.Gent als ze het hebben over de halfvastenfoor. En dat in zo’n progressieve stad als Gent!

Ze waren nochtans goed begonnen. In februari 2013 schrapte de schepen van gelijke kansen Resul Tapmaz het woord allochtoon uit het Gentse woordenboek. Vanaf dan zijn we allemaal Vlamingen en Gentenaars met een migratieachtergrond. Zelfs ik. Ik kom uit Oostende. De allochtoon werd op 21 maart 2013 zelfs officieel ten grave gedragen. Hij heeft het precies 42 jaar uitgehouden. In 1971 werd het begrip allochtoon door de sociologe en socialistische politica Hilda Verwey-Jonker geïntroduceerd als een neutraal alternatief voor gastarbeiderbuitenlander of immigrant. In 2013 schafte de restauranthouder en socialistisch politicus Tapmaz het af. Bon, het zal de wereld wel veranderd hebben. Denk ik.

Ook de Kerstmarkt ging op de schop. Kerst is voor losers. Het kindeke Jezus kan Gentenaars met een migratieachtergrond zwaar choqueren. De progressieve gutmenschen nog meer. Je gaat toch geen verzinsel van 21 eeuwen terug een centrale plaats geven in een commerciële bedoening waar standengeld en taxen voorgaan op religieuze reflecties. Nee, religie hoort niet meer in een progressieve stad, althans geen katholieke religie. Het werd dan maar politiek gecorrigeerd naar “Winterfeesten”. Het werd niet alleen gecorrigeerd, het werd zelfs gepatenteerd. Mijn goede vriend Ladislas kan er van meespreken.

Nu nog een alternatief vinden voor de halfvastenfoor. Met de ramadan zijn ze niet veel want die valt telkens op een ander moment. Misschien kunnen ze het laten samenvallen met de tournee minerale. Op de kermis zie je weinig bezoekers met Carapils, met oliebollen des te meer.

 

 

Een gedachte over “Halfvasten

  1. Beschaamd ?? Onze “gezagsdragers” kennen dat woord niet…Neen, ze zijn gewoon de term “halfvasten” vergeten te verwijderen uit hun rood|groen vocabularium…Naar alle waarschijnlijkheid zal een commissie aangesteld worden om zich te buigen over dit euvel. Ze kunnen dan Mertens’ en Hedebouw aanstellen als voorzitter & secretaris.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s