Zaterdag 27 januari 2029

Met verkleumde handen probeer ik bij schemerlicht verder te werken aan mijn tekst. Sinds de massale uitbarsting van de Indonesische vulkanen in 2025 en 2026 is het nog zelden écht helder weer geweest. Ik zit bijna door mijn kaarsenvoorraad heen dus schuif ik wat dichter bij het raam. Ik gooi nog een schep houtpellets op de kachel. Ze verpesten de luchtkwaliteit wel maar zolang die biomassa  gesubsidieerd blijft, zal je mij niet horen klagen. Zoals door de stadsomroeper aangekondigd hebben we tegen 5 uur weer elektriciteit, dan kan ik mijn tablet opladen om mijn tekst over te typen en zien wat er in de wereld gebeurd is. Hopelijk kan ik inloggen op een buitenlandse site, want wat het Gentse Goede Nieuws vertelt, is al 11 jaar hetzelfde. Het verplichte e-abonnement mag dan wel gratis zijn, ik zou graag eens iets anders lezen. Misschien moet ik me een schotelantenne aanschaffen. Maar ja, dat verbruikt ook weer stroom en ik heb nu al moeite om de rekening van een paar uurtjes elektriciteit per dag te betalen, zeker op windstille en koude dagen.

Ach, ik verwarm me dan maar met de gedachte dat onze kleindochter sinds begin deze maand op de Stedelijke Lagere Meisjesschool  12 zit en ik ze elke eerste en tweede weekdag aan de schoolpoort mag gaan ophalen (dat is zó geregeld door het Opperste Onderwijsorgaan). Toch schattig als ik ze daar zie zitten, met haar gouden lokjes die van onder haar sjaaltje uit piepen. Ook haar neefje, onze kleinzoon van tien, die op de Stedelijke Lagere Jongensschool 23 zit, doet het prima. Maandag mag hij naar de eerste training bloemschikken. Hij wou voetballen maar sinds die brutale sport verboden werd voor min achttienjarigen, moet hij zich tevreden stellen met een meer genderneutrale, rustige activiteit.

Ik zei al dat ik mijn energierekening moeilijk kan betalen. Daarom heb ik mijn elektrische auto verkocht,  aan een Fransman.  In Frankrijk boomt de verkoop van elektrische wagens al jaren sinds de Fransen hun elektriciteit aan belachelijk lage prijzen aankopen.  Met de laatste tien kerncentrales die vorig jaar in dienst genomen zijn (de Macron XXI tot XXXI) kan het daar niet meer stuk. Voor mij was een oplaadbeurt zo’n luxe geworden, dat ik verplicht was mijn oude roestige Volvo XC60 diesel van stal te halen. Jammer genoeg moet ik hem parkeren op één van de Parkings van de Schande aan de rand van de LEZ. Mijn auto staat nu op de VI,  op de grens met Lochristi. Normaal neem ik dan de bus van de Gentse Maatschappij voor Personenvervoer maar ook daar sloeg de crisis van de energieprijzen toe waardoor de elektrische bussen  maar rijden tot aan de Dampoort. Mijn artrose laat niet toe om de rest verder te voet te doen. Gelukkig kan ik beroep doen op de Poolse Ondergrondse Vervoersbeweging die mij van het Antwerpenplein tot aan de Parking van de Schande VI kan voeren. (de Polen zijn massaal op illegaal personentransport overgeschakeld toen de bouw wegens onbetaalbaarheid  in 2022 totaal in elkaar stortte) Ik wil graag eens mijn hoogbejaarde moeder bezoeken om haar honderdste verjaardag voor te bereiden in het rusthuis van Beveren, maar dan moet ik wel eerst een verplaatsingsvergunning (voor afstanden van meer dan 25 kilometer) aanvragen bij het Directorium van Mobiliteit. De laatste tijd is dit voor mij lastig te verkrijgen, waarschijnlijk  omdat ik als centrumbewoner niet meer mee opstap in de wekelijkse Parade voor de Burgemeester. Zo iets is natuurlijk rap geweten. Ook naar de Gentse Spartakiade in de Termont Arena ga ik niet meer zo vaak. Toegegeven, het was  telkens wel een kippenvelmoment als je in deze evenemententempel voor 120.000 mensen om de zes maanden het stadsbestuur mocht gaan begroeten en genieten van een massaspektakel. Eerlijk, dát mis ik een beetje.  Nochtans heeft De Nieuwe Lijn zwaar geïnvesteerd in vijf extra tramlijnen richting Ottergemse Steenweg, dus zou het voor mij geen moeite hoeven te zijn. Maar het bijkomende feit dat hiervoor de lijnen 1 en 4 moesten sneuvelen, vind ik weinig sympathiek, dus blijf ik maar thuis.

Gelukkig heeft mijn schoonzoon, die ingenieur is, de zonnecellen van mijn rollator gehaald en vervangen door  een ingebouwd-hoogrendement-biogas-micromotortje-met- recuperatiefilter. Ik kan nu autonoom winkelen in de luttele overblijvende winkels van de binnenstad en ik ben niet meer afhankelijk van de fietskoeriers die normaal je boodschappen aanzeulen. Ik ben altijd fel tegenstander geweest van die vorm van slavernij maar ik weet dat ik hierin een beetje alleen sta. Vandaag kan ik in alle rust richting stadsboerderijen aan Portus Ganda stappen. De groententeelt valt de laatste jaren wel wat tegen wegens het gebrek aan zonlicht door die verdomde uitbarstingen, maar wat ze daar presenteren is best lekker. Je moet enkel opletten niet te kopen bij malafide boeren, zeker nu het Gewestelijk Voedselagentschap twee erkende stadsboeren die goede vriendjes zijn met het stadsbestuur, betrapt heeft op het gebruik van Roundup, hetgeen de schepen van Vegetarisme de kop heeft gekost.  Sjoemelen is van alle tijden.

Als ik een stukje vlees wil moet ik wel een eindje verder stappen, naar de illegale slachterij van Osman, aan het Keizerpark. Die man levert het beste lams- en rundsvlees van de stad, maar je past beter op om op terugweg geen fietsende veggie-controleurs tegen het lijf te lopen. Zo’n koteletje of een sappige steak kan al gauw een GAS boete van een paar honderd euro betekenen. Met een varkensgebraadje, zo dat al te krijgen is,  durf ik helemaal niet naar huis gaan. Het zou me een jaarlang mijn pensioentje kunnen kosten. Daar heb ik het niet voor over. Ik zal het moeten doen met de herinnering aan de ribbetjes van de Amadeus. De laatste keer was het december 2018.

We hadden het toen al moeten weten, wanneer elf jaar geleden de goednieuwsshow de norm werd. Nu schrijf ik alleen nog in mijn eigen droom. Het is toch te laat om wakker te worden. Hoewel…

Een gedachte over “Zaterdag 27 januari 2029

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s