Neus

Je moet geen fijne neus hebben om te beseffen dat in Gent er heel wat te doen is om neuzen. Onlangs beëindigde onze burgemeester de zesjarige neuzenoorlog door één van de protagonisten om rijkelijk gedocumenteerde racistische uitlatingen uit zijn paradijs van verdraagzaamheid en gelijkheid te verbannen,  als volleerde aartsengel, rode roos in de hand.

Wij konden moeilijk doen alsof onze neus bloedde, de Cuberdonverkoper wàs over de schreef gegaan. Termont drukte zijn burgers met de neus op de feiten: Gent is en zal verdraagzaam zijn, nu en in lengte van dagen, ook nadat hij van het toneel verdwenen is en zal uitrusten, na een goedgevulde carrière, op een niet nader te noemen bestemming, te land of ter zee. Of misschien in een timesharing, maar dàt zal hij  niet aan onze neus hangen.

Of onze geliefde burgervader ooit nog “ter zee” zal gaan is te betwijfelen nu de beroemdste kapitein van Vlaanderen zit te brommen. Menig Gentenaar moet nu een groot gewetensprobleem hebben: als vergevingsgezinde, menslievende en verdraagzame stedeling Piqueur peperkoek brengen aan de gevangenispoort, of als gedupeerde ex-bezitter van wat zwarte centjes, die  door de gewiekste verkoper voor 3.000 euro bij de neus werd genomen voor een “plan”, zich verkneukelen in het lot van een gevallen yachteigenaar. Ik denk dat Termont, hem kennende als vergevingsgezinde warme volksmens zonder zwarte centjes, zal kiezen voor de peperkoek, of een zakje neuzekes.

Maar nu genoeg geneuzeld over onze moegetergde burgemeester. Ooit-kandidaat opvolger Bram Van Braeckevelt, in wiens mandatenlijst wij respectvol onze neus niet zullen steken, kwam deze week in het nieuws met een fantastisch plan om de Gentse plaag van fietsendiestallen een halt toe te roepen. Een GPS-trackingsysteem is het nieuwe neusje van de zalm en zal via een gebruiksovereenkomst gratis ter beschikking gesteld worden aan fervente Gentse fietsers, scrutineus geselecteerd door stadsdiensten en belangenorganisaties van fietsers. Ruik ik hier enige belangenvermenging? Zitten de fervente fietsers dan niet zelf in die belangenorganisaties van fietsers? Nee, van zelfbediening mogen we ons warm stadsbestuur niet verdenken, toch?  Ik zie het al aankomen, mag de fervent fietsende NVA’er hier het deksel op de neus verwachten en zijn GPS-trackingsysteem door de neus zien geboord te worden? Ik weet niet of de stadsdiensten en belangenorganisaties van fietsers zullen oordelen of hij niet fervent genoeg is, dan wel of hij een extreemrechtse fascist is die op de goedheid van de stad niet moet rekenen. Misschien voorzien ze in dat specifiek geval gewoon wat pek en veren in plaats van een dure GPS, kwestie van de leegloop nog wat te bespoedigen. By the way, ik hoop voor onze Bram dat het GPS-trackingsysteem tot in Afrika reikt.

Enfin, vanmiddag ga ik een frisse neus halen. En een zakje neuzekes kopen. Echte, die van Geldhof. En die dan lekker degusteren terwijl ik de artikels over SO-Gent lees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s