Exodus

Het is lastig om ons gedacht te zeggen als we midden in een pandemie zitten. Het geklungel van de huidige én de vorige regering is té pijnlijk om er sarcastisch over te zijn. Na de mondmaskers, de bubbels en de knuffelcontacten  zijn het nu de vaccins, de diepvriezers en de spuiten. Maar dat is meer spek voor de bek van begenadigde cartoonisten als Lectrr.

Toegegeven, met de besmettingscijfers valt het in Gent allemaal mee. Althans, dat maken ze ons wijs. Nu aan factchecking doen, is dan ook als vloeken in de kerk. Volgens onze burgemeester doet in het warme Gent iedereen vrie zijn beste, en gaat niemand op reis naar een rode zone, niet om te skiën, niet om met de familie nieuwjaar te vieren en ook niet om de Tafelberg te bezoeken. Nee, Gentenaars zijn modelburgers, geboetseerd uit het juiste blauw-groene klei. Daarom is Gent de meest leefbare stad van België. Ik dacht dat het Mechelen was omdat ze daar al aan 60 procent niet-Belgen zitten. Diversiteit als motor van het ultieme geluk. Toch volgens de Mechelse goeddoeners Somers en Calvo.

Al die modelburgers blijken echter geen blijvers want er is iets bezig wat lijkt op een kleine exodus. Elfduizend burgers mogen zich sinds vorig jaar ex-Gentenaar noemen. Zo vloeien er zoetjesaan belangrijke inkomsten richting Lochristi, Melle, Evergem en alle andere gemeenten waar er nog tuintjes zijn om in te vluchten voor corona. Dus zeker al elfduizend minder belastingbetalers om de schuldenberg van één miljard in 2024 weg te werken. Maar ik hoor het onze burgervader al zeggen, als na corona de migratiestroom van netto-bijdragers terug op gang komt, is alles opgelost. Mechelen bis in de maak?

Sommigen wijten deze leegloop ook aan de exuberante vastgoedprijzen. Slimme promotoren en gewetenloze investeerders maken de mensen zot. Een appartement in de Vlaanderenstraat voor twee miljoen euro is enkel weggelegd voor zij die het zich kunnen permitteren om over de deur elke dag tweesterren kost te kunnen eten. Ultra liberalen of ultra vegetariërs? Vrijmoed is niet voor niets de tweede beste vegetarische keuken ter wereld. Als je niet voor een overheid, een NGO, een EVA of één of ander gesubsidieerd vehikel werkt, als je geen puissant rijke ondernemer of rentenier bent, kan je het vergeten in Gent. De gentrificatie kan niet snel genoeg gaan voor de machthebbers. Alleen al voor de naam. Hopelijk blijven de kapitaalkrachtige neo-Gentenaars wel stemmen leveren voor de huidige coalitie.

Vindt de burgemeester het allemaal prima in Gent, de eerste schepen vindt het zowaar nóg beter. In de kleine opsomming in het regionaal nieuws van De Gentenaar bewierookt hij zijn team.  Hij vergat wel Bram Van Braeckevelt. Door hem zijn we eindelijk van die vervelende paarden af. Op de vraag naar enig teken van tweespalt (leuk geprobeerd van Bert Staes) ontkende hij  met klem. De totale afwezigheid van tweespalt bleek al twee jaar geleden op de meesterlijk tekening van Karl Meersman waarvan het origineel in de living van uw dienaar hangt. Ik kijk er alle dag op.

De opsomming van al het goede dat deze lokale  Vivaldicoalitie al verwezenlijkt heeft, doet in niets vermoeden dat er toch elfduizend inwoners met de voeten zullen stemmen. Ok, je kan je altijd wegsteken achter het bestuursakkoord en de liberale keuze voor de uitbreinding van de LEZ. En ja, je kan  zeggen dat Groen niemand iets wil opleggen, maar het oneens zijn met de progressieve oekazen van de Botermarkt, is in de meest leefbare stad van Vlaanderen de facto een tergend geval van zwaar incivisme.

Een kleine exodus dus…  Ik hoop dat ze daar in het stadhuis  weten dat die veertig jaar kan duren.

Een gedachte over “Exodus

 1. Beste Steven, ik heb zonet via de facebookpagina Gent Wake Up je blog ontdekt en ik geniet van je schrijfsels moet ik zeggen. Doe zo voort!
  Als geboren en getogen Gentenaar (maar nu in het Aalsterse terechtgekomen) schrik ik wel van wat er in mijn geboortestad zoal gebeurt. Ik mag er ook met mijn auto niet meer binnen. Ik zou hem naar de schroothoop moeten verwijzen volgens de Gentse Groene Betweters. Goed voor het klimaat is dat, bruikbare dingen weggooien.
  Enfin, nu weet ik ook (even gegoogeld) wie Bram Van Braeckevelt is en wat hij zoal aanricht. Hebt u deze al gelezen trouwens: https://www.bramvanbraeckevelt.be/debat_over_kennis_nederlands_bij_ambtenaren .
  Verbijsterd ben ik door zoveel domheid. Dat kan toch niet waar zijn, denk ik dan?
  Ja, in mijn geboortestad blijkbaar, is het antwoord.
  Zijn er nog Vlamingen die in Gent willen blijven wonen, vraag ik me dan af?
  Mvg Jan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s