Er zijn géén stoute kinderen

Ik vind dat één van de grootste kutzinnen die er bestaan. Ik hoor het elk jaar op TV, de Sint die na een lange tocht uit Spanje aanmeert en voor de microfoon declameert dat er dit jaar… géén stoute kinderen zijn. Ik weet niet of dergelijke idiote uitspraak op bevel van de lokale burgemeester is, kwestie van kwetsbare ettertjes niet te viseren, of dat het een standaardzin is uit een politiek correcte hemel. Er zijn andere hemels waar kindjes straffen wel een gangbare praktijk is.

Het kan ook zijn dat Sinterklaas lijdt aan een beginnende vorm van amnesie want bij een kleine rondvraag bij jonge ouders hoor ik andere geluiden. Wie kent er de pesterijen en de billenknijperijen op de achterbank van de auto niet? In een bakfiets zal dat uiteraard niet bestaan.  Nooit eens een broertje de poppen van zus weten molesteren? Of een zusje de schenen van grote broer blauw stampen? Zou ik de enige zijn die ooit een etter-peuter aan de kassa van de Carrefour op de grond zag liggen spartelen, colèrig omdat hij van mamma geen snoep kreeg die altijd heel strategisch in de buurt van de kassa hangt. Wiens kind kwam al niet eens thuis, wenend,  omdat een kameraadje hem gezegd dat zijn moeder een hoer is. Of je zal maar één van die 144 kleuters in huis hebben die échte misdrijven plegen. Of een puber die het zwembad Rozenbroeken niet meer binnen mag…

Straffen is stigmatiseren en dat is uit den boze. Daarom is stout zijn geherdefinieerd. Stoer zijn is het nieuwe stout zijn. Het is nu meer het bewust zijn van eigenwaarde, een deel van een leerproces van toekomstige wereldverbeteraars, een expressie van een specifieke cultuur, een teken van gezonde assertiviteit of een pre-puberale vorm van progressief liberalisme. Om de extreme vormen van stout zijn niet met de vinger te moeten wijzen bestaat stout zijn gewoon niet, behalve als een blond kindje makak zegt tegen zijn donker vriendje.  De Gentse schepen van onderwijs zette dit ooit eens dik in de verf in een filmpje. Dus behalve enkele uitzonderingen die wèl gestigmatiseerd mogen worden,  is stout zijn dood en begraven, net zoals het woord allochtoon.

En daarom zijn er dus géén stoute kinderen, althans volgens de Sint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s