Groene Golf

“Greta, het is gebeurd: de groene Golf komt Gent niet meer in!”  Even was mijn vrouw in de war én lichtjes eufoor. Ze dacht al dat Groen in Gent het onderspit zou delven bij de verkiezingen van 26 mei. Helaas, ik had het over onze autootje, onze groene Golf-3. Ik had voor de zekerheid de kopij van mijn inschrijvingsbewijs nog eens bekeken: 18 februari 1993.  Het verdict: euro 1. Zelfs een jaarlijkse contributie kan geen soelaas brengen. Een slooppremie van 1.000 euro dan maar?

Dan leef je al die jaren zuinig, rij je amper 3.000 km per jaar, ga je met de bus of te voet naar het werk, koop je bij Ohne en de bioboeren van het Hinkelspel, sorteer je je de ziel uit het lijf, en stort je jaarlijks 50 euro aan WWF… Onze groene levensstijl wordt niet beloond door de eco-kapitalisten van de Botermarkt. “Koop maar een nieuwe auto, zeggen ze, liefst een elektrische.” Blijkbaar kunnen de meeste centrumbewoners dat met alle gemak, het zijn veelal tweeverdieners die een leuk, meestal deeltijds baantje hebben bij één of andere NGO, administratie of culturele VZW. De gewone werkmens trek zijn plan.

Volgens onze mobiliteitspaus kunnen we straks allemaal de strooifiets op. Ik zie het nog gebeuren dat de klimaat-leukerds hun fiets aan tegen onze voordeur achterlaten. “Ze pikken hem wel later op, mijnheer.” Ik vrees dat ik hem dan in het midden van de straat op zijn pikkel zet. Die fiets bedoel ik.

Nee, mij groene Golf komt de stad niet meer in maar de groene golf van schimmel  zet ondertussen zijn opmars door de werkmanshuizekes van WoninGent dapper verder.  Groen mag dan sinds 1 april de voorzitter leveren van dat ons-kent-ons vehikel, de toestand is nog niet veel veranderd sinds de VRT-reportage over de Sint Bernadettestraat. Toch belooft de voorzitter verbetering. De ombudsvrouw stelde echter onlangs nog  vast dat er niet eens op de vragen van de bezorgde burger geantwoord wordt. Indien je het Grote Gelijk aan je kant hebt hoef je  blijkbaar niet te antwoorden. Misschien zijn de bewoners wel Vlaams Belang-stemmers of, godbetert, NVA-stemmers. Of rijden ze met een euro-1 diesel. Untermenschen als het ware.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s