Luft

Hoeraaaaaaa (kuch, kuch), de luchtwegen van de Gentenaars zijn gered. Onze burgervader kan met een gerust hart, wat in zijn geval belangrijk is, in 2019 op een welverdiend pensioen vertrekken, te land, ter zee of in de gezonde Gentse lucht. De studie van de luchtvervuiling is binnen, de NO2 is gedaald, dubbel zoveel als in heel Vlaanderen. Gent boven, Vlaanderen boehoe!

NO2 is een gas dat irritatie van de luchtwegen, de neus, de keel en de oren veroorzaakt. Heel hoge concentraties doen het aantal astma-aanvallen pieken. In februari 2018 verwees men in het UZ Gent al naar de correlatie tussen luchtkwaliteit en astma. Toch stelt Gezondheid en Milieu dat de NO2 sinds 2000 met 40% gedaald is. Het verkeer is en blijft de grootste boosdoener. Niet alleen de auto’s, voornamelijk de diesels, de Gentse fetisj par excellence, maar ook de scheepvaart, een al even grote Gentse fetisj, stoten massaal veel NO2 uit.  Ik las gisteren dat de 16 grootste containerschepen evenveel uitstoten als alle auto’s ter wereld samen. Gelukkig varen die naar de rechtse vijand in Antwerpen. Koen Kennis kan zich de moeite besparen om een circulatieplan à la Gantoise uit te dokteren, hij kan beter de containerschepen naar Gent sturen. Maar daarvoor moet onze schepen voor de haven blijven aandringen bij de Vlaamse regering dat de nieuwe sluis er zo snel mogelijk komt en de tunnel in Zelzate heraangelegd wordt want hij ligt te hoog en de grotere schepen kunnen er niet over. Er zal wel iemand betalen.

Dus weg met de auto én weg met de zeeschepen. De luchtwegen zijn belangrijk. De economie minder. Wil het nu lukken dat Mathias De Clercq meer zeeschepen wil en Anneleen Van Bossuyt meer auto’s. Objectieve partners in crime op 14 oktober? Als Anneleen haar Vlaamse vlagjes op zak houdt kan er “geklapt” worden.

Toch opvallend dat de resultaten van de NO2-meting nú al lekken. Normaal werden die verwacht voor de tweede helft van oktober, dus ná de verkiezingen. Misschien deed Geert Moerman van Voka met zijn kritiek op het mobiliteit- en parkeerbeleid van het Gentse stadsbestuur, de lippen bij de groene jongens van de Vlaamse Milieu Maatschappij wat losser worden. Goede groene resultaten moet je vandaag tonen, niet na 14 oktober zoals aangekondigd. Toen ik op twitter enkele weken geleden mij vragen stelde over het uitblijven van deze resultaten staken enkele poco wereldverbeteraars zich weg achter complexe computermodellen die véél tijd nodig hadden om correcte cijfers te produceren. Ik dacht al dat de stad het rekenwerk had uitbesteed aan Turing’s Colossus van Bletchley Park. Maar nee, nood breekt wet. De aanhoudende kritiek op het circulatieplan leek de rekensnelheid een gigantische boost te geven.

Gezondere lucht en hoofddoeken op school. De wapens zijn finaal uit het arsenaal gehaald. Met minder NO2 schiet je de tegenstanders van het circulatieplan een pak argumenten uit de hand en met de hoofddoeken op school geef je de mogelijke overlopers naar Be.One een schot voor de boeg. Anneleen Van Bossuyt had het knap lastig op radio één. Maar het was nog vroeg, misschien iets te vroeg in de ochtend om te zien dat het enkel over NO2 gaat en niet over bijvoorbeeld fijn stof. Altijd opletten met telefoontjes vóór 7 uur. Ze moet de truken van de journalisten nog leren kennen. Ze heeft nog wel een paar weken.

Het doel heiligt de middelen. De Gentenaar moet en zál ondergedompeld worden in de weldaden van het roodgroene verleden. Over die van de toekomst zijn we nog zo zeker niet. Na het bekijken van de reportage “Apocalyps Stalin” op Canvas heb ik zo mijn twijfels bij de vrijage van de almachtige Almaci met de communisten. Als zij haar droomcoalitie er door krijgt, vrees ik dat de luchtwegen van de Gentenaars wel eens zouden kunnen omslaan in vluchtwegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s