Hoera

De stad Gent gaat de Sint Jozefkerk kopen, want de stad heeft geld over. Met hopen, zo blijkt. 48,5 miljoen euro om precies te zijn.  Dat heeft “een overschot op de exploitatierekening”. Het geen in de schuif blijft zitten, quoi. En dat mag er per direct weer uit, het zijn verkiezingen.

De правда из Гента wijdt een uitgebreid artikel aan de goednieuwsshow van de Botermarkt, wat had je gedacht. De extra uitgebreide opsomming van alle goodies moet de kiezer selectieve amnesie bezorgen en  elke Gentenaar Pavlov-gewijs doen watertanden. 120.000 euro voor herbruikbare bekers tijdens de Gentse Feesten, twee miljoen euro voor het Van Eyck-jaar, een half miljoen euro voor het mobiliteitscoördinatiecentrum.  Of is dat ook weer een uitgave om de flop van Flip te vergoelijken, zoals de 250.000 euro voor het filmpje met den Eddy? Meer dan een half miljoen voor hier en daar een ontsluiting die eigenlijk al lang had kunnen gebeurd zijn. 2,2 miljoen om, in voorbereiding van de invoering van de lage emissiezone in 2020, de stadsvloot te vergroenen. Zouden ze de zelfstandigen, reeds stiefmoederlijk behandeld bij de invoering van het circulatieplan,  vergeten zijn? Ook zij moeten hun vloot vernieuwen, of krijgt elke ondernemer van het gulle stadsbestuur nu vijf nieuwe camionetten en twee nieuwe vrachtwagens met euro-6 diesels of biogas motoren? Ik denk het niet, daarvoor moeten ze zelf zorgen, de vuile kapitalisten.

Pas op, aan de kindjes is ook gedacht en maar goed ook. 780.000 euro voor kinderopvang en 115.000 euro voor het buurtschooltje van Sint-Kruis-Winkel, met dank aan kabouter Wesley. Dat brengt stemmen op voor ons Elke!  En ook aan de kerk wordt gedacht, zelfs na de ontwijding: 540.000 euro om voor de Sint Jozefkerk een gemeenschapsfunctie … te bedenken. En 1,6 miljoen voor Sint Amandsberg, bakermat van het progressivisme in Gent,  en de Wasserijsite. SO-Gent kan tevreden zijn, alleen is het niet zeker wie binnen SO-Gent.

Alles samen zo’n 8.525.000 euro snoepjes volgens de gazet. Vermoedelijk was hun rekenmachientje stuk want dit is merkelijk minder dan de 48,5 miljoen overschot. Het laatste puntje in hun opsomming verontrust me een beetje: “de Fietsambassade wordt versterkt”. Hopelijk niet met het saldo van 39.975.000 euro. Nadat er al een pak geld in de duistere crypten van het Lab van Troje verdwenen is, lijkt me dit een bijzonder beangstigende gedachte. Hopelijk is de oppositie wakker en zitten er nieuwe batterijtjes in hún rekenmachine.

Maar goed, de schepen van financiën door wiens aderen meer Keynesiaans dan Gents bloed stroomt, is tevreden en de Gentenaars moeten dat ook maar zijn. Wie braaf is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Laat oktober maar komen.

Schulden afbouwen? Krankzinnig! Een schuld van 520 miljoen euro is niet relevant, aldus onze schepen van financiën. En de Gentse gronden, gebouwen, wegen et tutti quanti zijn zo’n 2 miljard euro waard. En die kan je verkopen, zoals de OCMW gronden in Zeeland. Zijn goede vriend sale-and-leaseback-Verhofstadt kent er alles van.

Enfin, veel hocuspocus voor de leek, het bestuur van Gent is duidelijk alleen voor slimme mensen die weten wat ze zeggen en vooral  weten wat ze niet moeten zeggen.  Resultaat: we moeten niet besparen, wij zijn rijk, geld is toch bijna gratis en vooral… Antwerpen bespaart, dé meest ideologisch-legitieme reden om het in Gent niet te doen. Elke Gentenaar torst 2.000 euro schuld. Is dat bovenop de 41.142 euro schuld per Belg?  Een vraag die niet zal gesteld worden op de Vlasmarkt wanneer de progressieve jeugd, herbruikbare bekers in de hand, zich lazarus staat te hijsen. De volle vaten bier komen toch (per) vlot.

 

Een gedachte over “Hoera

  1. Zeer goede blog waaruit blijkt dat Groen en Spa met gemeenschapsgeld enorme uitgaven doen. Bij elke van de 5 termijnen van SPa werden de belastingen in de stad verhoogd. Voor een zekere elite…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s